nedjelja, 21.12.2008.

Let the right one in! (Lĺt den rätte komma in)

Europski filmovi kao i ostatak svjetske kinematografije šije za nekoliko kopalja recentnu prerađivačku američku kinematografiju i to u onim žanrovima gdje su podosta dugo dominirali. To je naravno horor žanr. Svi pa i vrapci na grani znaju za japanski horor koji je donio svježine u posustali američki stroj.
No, ne znam dal znate da i Europejci črnega kojna za trko imadu. Uskoro nadam se da će i u kina doći jedan takav. Riječ je o švedskom hororcu za kojeg sam čuo prvo od jednog američkog kolege koji svršava na horore. Dakle riječ je o novom filmu koji na zanimljivi način s malo priča jednu zanimljivu priču. To je međutim samo jedan u nizu izuzetno dobrih i sa komercijalnom notom zanimljivih filmova. Dakle nije riječ o skroz na skroz artističkom pothvatu Svenska filmsinstituta i njegovih pripadnika. Ovo je film koji tematizira postojanje vampira. Dakle vampirski horor podžanr. Riječ je o, čak na momente i dječjem filmu, naravno isitinabog da je prenasilan za djecu da bi im se otvoreno preporučio ali zato u slijedu filma koji uskoro (nadam) se dolazi u hrvatska kina, "The twilight", ovaj romantični vampirski hororac će sasvim dobro poslužit kao pripravak za čekanje.

Jedan je to od odličnih filmova koji su potekli iz ove zemlje blagostanja sa krajnjeg sjevera.
Dakle ono što me uvijek u ovakvim filmovima može privuči je što uvjerljivija scenografija i kamera koja ne odaje visokoestetiziranu atmosferu već pokušava što realističnije dočarati nečije postojanje nalijepljeno na našu turobnu svakidašnjicu. Tako u ovom filmu stvarno ništa ne manjka na atmosferi. Odlična prikazana turobna, učmala i dosadna sredina koja kao pozadina filma služi kao plauzabilni argument u vašem nastojanju da povjerujete, ili da možete pretpostaviti kako ovdje netko može poluditi i krenuti u ubilački pohod. Sve se to dešava u jednom od onih gradskih predgrađa sjevera koje podebljane zimskim ugođajem podosta nalikujući na socrealističke spavaonice gdje, pogotovo zimi se nema što pametno za raditi osim visiti po birtijama, stvara onu jezu iščekivanja zla.
U jednoj takvoj sredini živi dječak koji ima čudne želje. Oskar je dječak nad kojim se iživljava ekipa iz škole. Negdje u to vrijeme upoznaje lijepu, čudnu ali svakako zanimljivu djevojčicu Eli. Kroz to poznanstvo njegov se svijet okreće naglavce (ali prema pozitivi).
Ono što mogu filmu zamjeriti je preveliko poistovjećivanje sa žanrovskim prethodnicima preko velike bare. Smetaju me steretipna rješenja koja su mogla biti jednako pomaknuta kao i sam kostur filma. Dakle fora sa mačkama koje mogu nemrtve prepoznati, izgaranje vampira na danjem svijetlu i tako. Ono što me začudilo i zapravo oduševilo u ovom filmu koji ima neke opće karakteristike žanra (gdje bi se možda moglo režisera sasvim opravdano prozivati zbog preuzimanja nekih žanrovskih predznaka i nemanju hrabrosti do kraja da se napravi nešto ozbiljno revolucionarno recimo nešto tipa kao što je Matrix unio u žanr sf-a) je ipak učinjen jedan odmak od toga lošeg okusa u dva segmenta. Prvi bi bio u sekundarnim spolnim karakteristikama vampira. Naime iako nebitno Tomas Alfredson, (cojones d'oro) ipak s mudima zauzima jedan vrlo zanimljiv stav u filmu i kaže nam da oni koji borave u sjenama i hrane se našom krvlju možda su rasa sama za sebe. Naime oni nisu humanodniji od onih vampira u filmovima Berkmatova (Nočni dozor i Dnevni dozor), već su im dane hermafroditske karakteristike. Tako i onako oni žive vječno pa im i ne treba nikakvo razmnažanje.
Sam naslov filma je više nego kvalitetno odrađen u jednoj sceni, sa jednim pomakom. Naime po dosadašnjoj legendi o vampirima oni ne bi mogli ući u kuću ako ih se iskreno ne pozove, eee to više nije slučaj. Da ne bih više razotkrivao ostavljam onima koji će eventualno gledati ovaj film da vide što se onda dešava.
Osim toga u ovome je hororu portretirana (zabranjena) ljubav teenagera jedne i druge rase. Opet je i to Alfredsonov hrabar postupak u današnje doba prokazivanja raznih autora koji koketiraju sa pedofilijom i iskorištavanjem djece. Sve u svemu jedna lijepa ljubavna priča, priča o prijateljstvu koja između Oskara i Eli postaje jača i zrelija od mnogih ljubavi odraslih jedniki.
Film zbog odlične atmosfere i nekih (teško je to nazvati revolucionranih) odmaka u žanru mogao bi postati pravi hit među ljudima koji vole horore, a i onima koji vole europsku kinematografiju i pogotovo onu nordijsku, švedsku bit će ima drago vidjeti velike naznake oporavka ove škole filma.

- 23:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>