subota, 04.07.2009.

Terminator salvation

Jedna od zadnje izgovorenih rečenica terminatora “I'll be back“ se ipak ostvarila.
Naime proteklo je dugi niz godina od zadnjih uprizorenja dogodovština Johna Connora i njegove majke sa pripitomljenim modelom terminatora T - 800 te nedavnog zagrijavanja publike sa više nezgodama nego li zgodama Connorovih u televizijskoj serijskoj uspješnici "Sarah Connor cronicles", dok se konačno nije snimio novi filmski nastavak ove sf franšize.
Terminator koji svoj filmski životni put kreće od Johnova krvnog neprijatelja na strani zloguke korporacije Skynet, kako je zapravo krenuo filmski životni put od tog filmskog izvornika podosta se toga izmijenilo i otišlo, ili ulijevo ili udesno od centra. Više nema osim kompjutorskom grafikom sređene snimke popularnog modela T-800 (ili T 101... ko' bi više pratio koji je točan broj modela) ili CGI snimke Arnolda Schwarzeneggera. Nema više majke Johna Connora, osim njena glasa na kazetofonu. Čudna li čuda ... John je odrastao. Nije više klinac, i njegov lik sad kako to inače zna činiti na svoj vrlo glumački, (u suodnosu prema ostalim glumcima) dominantni način tumači bivši američki psiho ili danas svjetski akcijski junak broj jedan ... Christian Bale.
Film sam po sebi je više sličan na jedan od izdanaka Mad Maxa. Postapokaliptični scenarij je posvuda prisutan. Neki od likova strojeva su pomalo slični u kinu sveprisutnim grafičkim modelima filma Transformersa, ali ovaj put u crno bijeloj varijanti bez šara i boja cijelog spektra.
Nema puno toga originalnog, koje će vas pomesti s nogu. Jedino s čime je vjerojatno zauvijek prekinuto, to je mjesto i vrijeme dešavanja radnje. Sva radnja do sada se dešavala u prošlosti tj. u naše sadašnje vrijeme, dok je ovim nastavkom Terminatora presječena i ta pupčana vrpca i uvijek u zraku viseći smak svijeta je ... konačno došao.

Jedino što je ostalo isto a ponešto je „izmješteno“ od običnog jest lik pozitivnog cyborga. Dosad je taj pripitomljeni model T – 800 ili u predzadnjem izdanju T – 850 odglumio Schwartzi. Taj lik više ne postoji jer je Švarceneg smatrao da je prestar za još jedno cameo pojavljivanje. Sada ta zahvalna uloga preobraćenika i spasitelja našla u rukama nepoznatog nam Sama Worthingtona. Naravno da nije kopija Schwarzeneggerovog već nešto sasvim drugačije.
Za taj famozni Sudnji dan koji smo konačno „dočekali“ 2003 godine, i gdje se pojavljuje peto ili šesto utjelovljenje Johna Connora ... možemo reći napokon da nakon dugih 6 godina čekanja je konačno došao je i taj dan da vidimo i te borbe u apokaliptičnom svijetu zemljine budućnosti. Opet i ovdje se posegnulo za klišeima tako da su te borbe su učinjene previše u fazonu onoga što se danas može vidjeti u sf filmovima.
Daleko od toga da filmu manjka dinamike za naše likove koji se kreću bespućima svjetske zbiljnosti, no to je uobičajen slijed s dobrom akcijom, lijepom ženom u opasnosti te nizom akcijskih „intermezza“... tipa atraktivnih potjera s neizbježnim eksplozijama.
Inače volim ovaj žanr, no voljeti i biti nerealan nikad ne idu ruku pod ruku. Stoga ova razvodnjena varijanta Terminatora iako se nastavlja na početak katastrofe načet u Terminatoru Judgement day nije donijela ništa osim novih lica na mjesto starih.
Nema tu nekih iznenađenja te je bolje ovaj film, ako imate potrebu gledati akciju, sačekate na dvd-u.

- 23:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>