utorak, 12.05.2009.

Star Trek

Pustio sam da prođe par dana od prikazivanja novog izdanja Star Treka i, dojmovi su naravno još tu (pomalo podgrijavani sa nikad tako odlično koncipiranim i cjelovitim ST serijalom kao što je Deep Space 9). Kad pomislim Star Trek prvo što mi pada na pamet jest da u nas nikad nije vladala neka posebna tenzija koja je itekako prisutna u svijetu gdje se sa strepnjom iščekuje svaka najava a, ne samo novi nastavak svemirskih pustolovina velike družbe Star Treka. Tako se u tom vrlom svijetu baratalo sa čak osam lažnih radnih naziva filma ne bi li se što u jednu ruku zamaskiralo tragove a, u drugu izazvalo još dodatnog usijanja i pozornosti ljudi.
No ... svejedno karte su unaprijed rezervirane da ne bi bilo nismo znali. Čim je film započeo ustrebalo mi je nekih 15 minuta uvodnih sekvenci da shvatim da je riječ o jednom iznimnom nastavku ove svemirske opere. Možda to može zvučati malo pompozno ili pretjerano no, stvarno ponekad nije potrebno više od ovog vremena da se na početku razazna dobar film od nekakvih zbrdazdola nabacanih ideja.
Što je onda novo u ovom filmu a što je staro?
Prvo svakom neupućenom, friškom fanu ili slučajno u kinu zatečenom gledatelju biti će odmah po početku filma lako jer film nije nastavak nekih prethodnih ideja i filmova i, ne mora trpiti razne preseranse starijih fanova i nazovi filmskih stručnjaka jer u filmu se radi o samom prapočetku početaka.

Naslovna glumačka družba pak opet je posve nova i nepoznata i nije iz prve A klase američkih glumaca. Opet loše za razne blefere i tzv. filmske znalce. Inače ovaj postupak producenata i filmske kuće je da se izrazim rječnikom Vulkanaca „potpuno logičan“. To je iz više razloga. Prije svega, onog štono sam rekao prije logičnog, jer manje koštaju nego li neke zvijezde stajačice (koje bi istinaBog producenti i režiser htjeli vidjeti ali nije da je što se babi snilo i ostvarilo). Drugi izuzetno bitan razlog je onaj koji se tiće krajnjeg glumačkog rezultata, performansa. Ispostavilo se da pravilo da mladi i neafirmirani glumci nerjetko ostave ili polože dušu i tijelo na filmsko-žrtveni oltar, ne bi li se dokazali i prikazali dostojnim ukazanog povjerenja.
Unatoč tome prošvercala su se dva, tri imena koja ipak ponešto odskaču od ovih listom mladih glumačkih imena. To su: prije svega Alfa i Omega ST-a, Leonard Nimoy kao Spock Prime, odlično zamaskirana ali štovatelju ove talentirane muze Tima Burtona ipak prepoznatljive Winone Ryder kao Spockove majke i možda najbolje maskom zaogrnut ali glasom i stavom pravog negativca ipak prepoznatljiv Eric Bana naše gore list u ovom ST serijalu. Kad se već osvrćem na Erica Banu i njegov performans moram spomenuti da je imao zanimljivu rolu jer iako je riječ o negativcu ako bolje ga promotrite vidjeti ćete da je on samo čovjek kojega je izjela tuga i jedino što mu je preostalo je osveta. Dakle on na filmu iako glavni negativac režiser ga je motivom ublažio i „humanizirao“ te nama kao gledateljima približio ne bi li ga lakše progutali i dobili puno manje bajkovitiju filmsku atmosferu a puno više onu pravu trekovsku uvijek tvrdo ili bar nazivno tvrdo ukalupljenu u neki znastveni standard, definitivno dobilo se time na uvjerljivosti a manje, koliko je to ipak moguće za ovakav jedan žanr, na znanstvenofantastičnom planu.

Ostatak liste glumaca predvođen je odličnim Zacharyem Qintom (kao Spockom) i Chrisom Pineom (kao Jamesom Tiberiusom Kirkom). Druga zanimljivost filma je ta što je učinjen odmak u odnosu na sve te prethodne filmove a prozvao bih ga svojevrsnim X files efektom. Naime kako su gledatelji X filesima bili zaintrigirani, zakačeni olfalktivnim nagovještajem romantičnog odnosa Dane i Muldera postoji sličan takav pandan tom miomirisnom nagovještaju i u jednoj „tako na znanosti utemeljenoj“ pomalo u stilu forenzičnih serija današnjice znanstvenofantastičnom serijalu kao što je Star Trek. Taj ipak stariji nagovještaj mogućeg ljubavnog odnosa ili bar vječnog pitanja među trekerima je uvijek bio: što je sa Uhurom i njenim mogućim romantičnom vezom sa ili Kirkom ili nekim trećim na brodu Enterprise. To pitanje koje je zakuhala mašta gledatelja i obožavatelja Star Treka uvijek je bilo negdje na površini i izgleda da se mašta gledatelja ovaj puta i ostvarila.
Naravno da je taj krajnji ishod i za mene bio iznenađujući i da mi je drago da se i taj rep koji se poduže povlačio kroz ovaj serijal konačno i završio, a kako i u kojem pravcu za to vas ipak zovem da dođete i pogledate ovaj film.
Osim ovog romantičnog uzleta u filmu ono što je prednost ovog filma je i non - stop akcija i odlični dijalozi sudionika filma. Naravno tu ima nekoliko iznenađenja od kojih me je najviše šokiralo uništenje Vulcana, kažu domicilne planete dviju toliko sličnih a toliko različitih rasa ... logičnih i racionalnih Vulkanaca i naprasnih i ratobornih Romulanaca. Biti će izuzetno zanimljivo kako će se razvijati i u tom pogledu radnja kroz ST serijal koji zasigurno predstoji. Naime sada su Vulkanci osuđeni na nomadski život.
A opet od starih stvari ali, poboljšanih novim efektima, tu je Enterprise i Spock Prime u uvijek odličnom izdanju Leonarda Nimoya (definitivno uloge koja mu je obilježila život i karijeru). Naravno da u filmu obiluje raznim referencama na starija glumačka izdanja uloga kao što su one J.T. Kirka, Spocka, dr. Leonard Bones Mc Coya,
Inače sam pratio nastajanje i sav šušur koji je išao uz nastanak ovog filma, sa nepodijeljenom pažnjom jednog klinca koji je davnih godina u zimskom kinu Supetra na Braču po prvi puta u životu otkrio Star Trek i zauvijek se zaljubio u njihove pustolovine tijekom tih užarenih ljetnjih mjeseci („Star Trek III : The search for Spock“). Iako je teško usporediti neke stvari koje sam tada ko' klinac doživio gledajući po prvi puta nešto od te franšize. Svakako se ako išta pamti onda su to žene koje su neminovno jedan od glavnih simbola ove serije. Pa tako sam bio jedno vrijeme „proklet“ zaljubljivanjem u svaku ženu nalik na poručnicu Saavik (koju je utjelovila Robin Curtis), a kasnije sam pratio i druge kako su bili inficirani bombama (ili „Star Trek bimbetama“) kao što su Seven of Nine, T'Pol, Kira Nerys, Jadzia Dax, Kassidy Yates (iz ovoga bi mnogi psiholozi ili psihoanalitičari mogli izvući fotorobot žena koje se muškarcima sviđaju).

No osim ove reminescenicije na protekle izdanke ovog filmskog serijala još jednom mogu ustvrditi da je „Star Trek (One ili Zero)“ izuzetno zanimljiv film koji je ravnomjernim i šarmantnim omjerom mješavine akcijskih momenata sa humornim jedan posve nov početak i izuzetno gledljiv i pitak sf akcijski film. Nema u njemu loših efekata i sve što se imalo na lageru ... izvadilo se van. „Pucalo se" svim fazorima i raspoloživim fotonskim torpedima. Sigurno će vam se dogoditi kao i mnogima koji su već gledali film da će vam vrijeme trajanja proletiti u roku dok ne kažete ... Kapla.
Te je ovo krunski dokaz kako visoka američka A produkcija ako stvarno hoće može napraviti skup ali odličan film koji može i polučiti odličan box office rezultat.

- 15:03 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>