četvrtak, 26.03.2009.

Watchmen

Kad god dođe bilo kakav film koji ima nešto vezano za superheroje ili junake stripova, ja se oduševim ali počesto se taj balon od sapunice velikih očekivanja ispuše poslije kinopredstave ili još gore tijekom.
Tako se desilo i tijekom ove projekcije koja je bila prepuna ljudi koji su očekivali puno više a zauzvrat dobili premalo.
Šta reći za čovjeka koji je napisao scenario za "X men", "X2" (X men dvojku), "Scorpion king" i zove se David Hayter (čit. mrzitelj) da je s ovim filmom dosegao gornji plafon filmskog sranja ovog svijeta i to sve skupljeno na jednom mjestu.
Image Hosted by ImageShack.us

Nije ni dobro kad se počinje recenzija sa negativizmom. No šta je tu je pa će ovo biti svojevrsno generalno upozorenje svima Vama da ne idete gledati ovaj film. Molim vas da ga preskočite pri odlasku u kino, da ga zaobiđete kada dođe u vašu videoteku i da promijenite kanal na TV-u kada u svojm lutanju za nekim priznanjem dođe i na TV.

Film ima svojih za današnji svijet filma solidnih dva i pol sata trajanja, no to je i jedino što je solidno u svezi s ovim filmom. Jedino što je režiser uspio biti je da jedan period koji čekate cijelo trajanje filma, period kakve takve akcije bude u trajanju od svega 15 -30 minuta, no i taj dio dovodim u pitanje jer nema nimalo autentičnosti i zapravo kopira okrutnost sličnu onu u "Sin cityu", to su scene seksa i spašavanja Rorschacha.

Opet Watchmen nema toliko dobre komade zbog kojih bi vrijedilo protratiti dva i pol sata u kinu, kao što je to recimo slučaj sa filmom "Sin city". Karakteristika ovakvih stripova je da obiluju prenaglašenom seksualnošću ako ništa onda kroz tanane i vrlo tijesne kostime ženskih likova. To ovdje donekle prikazano, no prekratko i premalo u liku Silk Spectre 2 koju utjelovljuje stvarno prelijepa, inače plava, Šveđanka Malin Akerman koja je za ovu priliku pobojana u crno i opet to je sve.

Za mene je ovo dovoljno usporednica jer da insistiram dalje na ovome bilo bi to svetogrđe za filmsku kulturu.
Osim ovih rupa filmu je izuzetno problematičan i zaplet sa raspletom te teško da bih taj nazovi zaplet bio dostojan uopće uvrštavanja pod sintezu ... filmski zaplet.
Toliko je smušen i zapetljan i nemušto ispričan i postavljen, da ako ovaj film odu gledati teenageri (ili još mlađi) oni će u najmanju ruku ostati preneraženi, zbunjeni tzv. kompleksnošću i "kvazifilozofskim papazjanijama".
U filmu je režiser posegnuo za nekim otrcanim klišeima trasha i filma uopće, ne bi li pokušao spasiti što se spasiti dade. Tako mi je kroz scene u kojima se više insinuira seks film više naličio na filmove iz Irana u kojima se u trenutku prelaska u intimne sferu dvoje partnera na sceni ... zatvaraju vrata. Snyder pak ide i dalje te u ključnom trenutku seksualnog vrhunca to dvoje spomenutih izmiče scenu van inkriminirajućeg mjesta događanja (nazivam ga riječnikom kriminologije jer što bi bilo drugo nego ovo pseudokoketiranje ili navlakuša za nedojebane klince) i prikazuje klimaks ispaljivenjem vatrenog plotuna iz letjelice jednog od glavnih Watchmena.
Ovo je nemušto, kukavičko prikazivanje nečega i definitivna navlakuša za seksom ugrožene muške jedinke u zenitu svog puberteta.

To što sam opisao sa scenom borbi u jednoj spasilačkoj misiji u koju su se otisnuli junaci seksualnog klinča je i jedino što bi vas iole moglo zadovljiti u filmu, i tek donekle vas napumpati adrenalinom što bi bio normalan slijed gledanja jednog akcijskog filma.
Ima se dojam kao da je do Zack Snydera cijelo vrijeme bio cenzor koji bi ga s vremena na vrijeme lupio ravnalom po prstima, kad bi ovaj zabludio u eklatantno prikazivanje brutalnosti.
Ostatak filma, prije i poslije ove nazovi scene seksa i akcije spašavanja Rorshchaka, jesu moždane dijareje, bljezgarije uma jednog Haytera koji nije postigao ništa sa svojim X menima pa je vjerojatno išao i upropastiti ovaj strip.

Sam kraj i mjesto končanog raspleta ovog dvoiposatno zapleta me je previše podsjetio na skrovište Supermana i na neke neuspjele ekranizacije sf-a koji i u svojem književnom izdanju nisu ni bile namijenjene djeci, na koju sigurno ovaj film stremi kao ciljanu publiku.

- 23:59 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>