četvrtak, 24.07.2008.

MotOvunsKa setlista !!!

Po čemu se pročuo Motovun osim po tartufima, vinu, filmovima i kampu? Odgovor je i po odličnim tulumima. Naravno i to je vezano uz MFF. Eto kad sam ja bio krenuo u svoje otkrivanje Motovuna prije nekoliko godina bio sam nadobudan i profesoru produkcije, koji je bio spavao u Karojbi di i ja, sam rekao da su filmovi fantastični. Ne samo to sam mu ustvrdio da su jedan bolji od drugoga i da mi je uistinu doživljaj biti u Motovunu nego da sumnjam da će se to ikad pogoršati. Čovjek se samo onako značajno nasmješio kako to već znaju profesori (što bi bilo u prijevodu reci prije hop). Od tog razgovora je prošlo podosta godina a ja u međuvremenu primjećujem promjenu kod sebe u pogledu ukusa u filmove. Morao sam donijeti zaključak da me neminovno Motovun razmazio. Te godine bili su filmovi izvrsni, no bili su i prošle godine, ali jednostavno ne mogu se oteti dojmu da su prošle godine bili ... da se tako "odrazim" izvanserijski tulumi tj. koncerti. Znam da to se neće svidjeti direkciji festivala, ali prošle godine su koncerti bili ti o kojima se pričalo i ne samo dan nakon.
... Ili je to do ekipe koja više šmeka glazbene doživljaje zarad onih vizualnih s platna?

Uglavnom prošle godne su bili Let 3 ti koji su napravili kaos jedne motovunske večeri, no meni ponajbolji koncert je bio prvi dan ... jedne vrlo neobične, pomalo ekscentrične, eterične Tamare Obrovac. Mnogi su bili zapanjeni njenim širokim zabavljačkim spektrom i općenito nekim fluidom koji je teko između nas i nje (nekako vjerujem isključivo njenom zaslugom). Pet plus za nju.
Nadalje bili su tu odlični cigani iz Rumunjske i naravno tulum svih tuluma u petak, zadnji dan koji se orio dolinom Mirne i nije dao spavati nikom od posjetitelja Motovuna do u duboko ujutro.
To je dakle visoko postavljena ljestvica ko da ju je postavio ni više ni manje Javier Sotomayor.
Dakle ove godine kada se obilježava 10 godišnjica MFF-a od glazbenih događanja se po meni mnog očekuje a u potpunosti vjerujem da će se svi koji se tamo i nađu i jako, jako dobro zabavit. Pa što nam spremaju mffovci?
To su prije svega Gustafi prvi dan (koji imaju privilegiju kao i na prapočetku MFF-a otvoriti i ovaj jubilarac), zatim u srijedu tu je i odličan TBF. No toj listi nije kraj jer osim njih u posjet Motovunu dolazi i kako u direkciji najavljuju slavna berlinska DJ atrakcija Russendisko Soundsystem – kažu da ukrajinski DJ Jurij Guržij je spreman do nesvijesti sve zabavljat posljednjeg dana sa svojom vizijom slavenskog raspašoja po koljektivu.
Možda ipak najveći ruski poklon ako se izuzmu hektolitri votke je dolazak njihove vrlo nagrađivanje glazbene atrakcije (a nije cirkus) ansambla mladih štrihera iz najveće republike Ruske Federacije Jakutije. Ravno sa sibirskih tajgi u motovunske šume dolazi velika svjetska senzacija mladih virtuoza na gudačkim instrumentima. Oni su u proteklih 14 godina osvojili 6 međunarodnih natjecanja, održali koncerte u više od 12 zemalja diljem svijeta, osvojili Grand Prix u Cremoni, "rasturili" publiku na koncertu u sjedištu UNESCO-a, i dobili laskavi nadimak – 10 malih Mozarta. Osim nastupa za vrijeme festivala virtuozi iz Jakutije za zagrebačku će publiku nastupiti na otvorenju Motovuna u Zagrebu, 30. srpnja 2008. u ZKM-u.
Image Hosted by ImageShack.us
Osim ovoga pobrojanog nastupit će i jedan zanimljiv bend, TFB. The Festival Band je međunarodna grupa muzičara specijalizirana za nastupe na filmskim festivalima. Bend čine tri direktora filmskih festivala, tri Stefana (oni ujedno sačinjavaju i žiri Motovun Onlinea). No njih u svirci prate bugarski muzičari,možda i poneki filmski djelatnik tipa Ognjena Sviličića.
I za kraj treba prispomenuti da je u pripremi poseban poklon za sve motovunske prvoborce, a njih ima podosta. Taj poklon je u vidu besplatne pive kojima Tuborg sve koji na koncert Gustafa strogo dođu u starim motovunskim majicama časti. A posljednji dan Radio 101 sponzorira nastupe Russendiska, Eddy meets Yannah, Compost Rec. itd.
VIdimo se na lumtuu!!!

- 12:01 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>