petak, 22.08.2008.

A mighty heart

Da li sam vidio najbolji film koji je snimila Angelina Jolie?
Je li to moguće?
Tko li stoji iza toga?
Je li Winterbottom neotkriveni genijalac filma?
Hoćete li nakon ovog filma duboko zamrziti Islam?
Ima li mjesta razumijevanju ljudi koji posižu za toliko nerezonskim činom kao što je otmica i dekapitacija?

Ovaj film je porodio nekoliko pitanja na koja sam našao odgovor. Našao i sreću nakon viđenih sranja na televiziji i ono što sam si odabrao za gledat ovih dana. Konačno jedan vrlo, vrlo kvalitetni film. Ne bih ga nazvao njegovim najboljim (jer imam svoj favorit). Pošto je ovo film koji nema u sebi nimalo dokumentarizma, dakle skroz na skroz je igrani film, izuzetno je atraktivan za šire gledateljstvo.
Image Hosted by ImageShack.us
Što me oduševilo... pa prije svega Angelina koja je odlučila odigrati jednu snažnu ženu. Nije to žena koja je u prvim borbenim redovima kad se podrazumijeva borba za prava. Nije riječ ni o domaćici no, svakako je žena koja se neće boriti za svoju ljubav.
Filmska maska, ako je uopće ima, je odlična i Angelina jako nalikuje izvornom liku francuske freelance novinarke Mariane Pearl. A mighy heart (2007.g.) je uistinu pravo Hrabro srce, ne bazira se na nekim poluprovjerenim povijesnim činjenicama... ovo je prava stvar. Riječ o jednom hrabrom novinaru, Amerikancu, Židovu koji izabrao (da sam nije znao) jedno od najpogubnijih mjesta za izvještavanje, Karachi u Pakistanu. Državu koja je kralježnica otpora NATO-vim snagama u Afganistanu i jedno od glavnih regrutnih centara alkaide.
Ako želim najbolje prezentirati flm krenuti ću s odgovorima na svoja pitanja od kraja. Pa tako pretpostavljam da vam je Winterbottom, vjerojatno mnogima od vas, jedna neotkrivena Ali Babina pećina. Ovaj britanski filmaš nasnimao se mnogih odličnih filmova. Naime jedna od tema koje je obrađivao u svojim uratcima (ovaj definitivno jedan od ponajboljih ako ne i danas najbolji Britanski režiser) je i ugnjetavanje srce i duše Istoka od strane Zapada. To je bio film "The Road to Guantanamo" koji priča o nepravednom postupanju sa zatvorenicima iz Afganistana koje neminovno generira onime što je pokazao u filmu "A mighty heart". Poveznica sa ovim bi mogla biti i "In this world" koji također priča o Afganistancima koji u želji za boljim i humanijim životom prolaze Scilu i Haribdu ne bi li se domogli Britanije. Dakle on odrađuje teme vezane za humanitarne i opće životne probleme bez sustezanja. Kada to čini radi odlične filmove. Naravno sve to radi bez sustezanja i svojevrsne autocenzure na filmu. Ako su to muslimani onda će to tako kod njega i biti. Zapravo kad razmišljam o ova dva filma koja prethode "A mighty heartu" on zapravo nam daje svojevrsnu genezu kruga zla u koje upada nepromišljeno i naivno zapad iskorištavajući bogatsva i ljude istoka. Nepromišljeno, jer ne shvaća da će i oni udarit u meko tkivo. Ovaj put na filmu je to bio novinar. Zanimljiva je sekvenca kad jednog od glavešina otmice se upita ... zašto baš otmica Dannya Pearla novinara Wall Street Journala. Odgovor šeika je bio zato jer je Amerikanac. Dakle nije bitno tko je, jer naravno u nasumičnosti odabira leži i veći teror, užas i nemoć logičnim promišljanjem da se nekako nadođe na rješenje. Pak rješenje problema ... naravno ne postoji, barem ne ono trenutačno što bi najrađe svi htjeli.
Iako nisam nikad i neću biti pobornik zla ni smrtnih kazni kao odgovor i sankciju na to zlo, neću niti niti pokušavati rauzumijevati nekoga kome je pobijena cijela rodbina i krenuo je putem zla ne bi li "izravnao račune". To jednostavno nije odgovor. Pretpostavljam da gerila je mnogima odgovor na ovakvo stanje, ali fundamentalizam se nikad nije isplatio. Riječ je o kratkovidnim ljudima.
Niti jedan nevini život nije dostojan takvih nazovi "viših ciljeva", i Ghandi je to uvidio. No to je pitanje inteligencije, hladne glave i apsolutno više svijesti.
Sigurno neću nakon ovoga zamrziti Islam ... jednostavno nemam razloga za to, kratko i jasno (iako vjerujem da mnogim praznoglavim panjevima koji ako uopće dođu u posjed ovog filma će možda upravo krenuti tim promišljanjem).
I na kraju povezati ću nekoliko početnih pitanja. Na pitanje da li je moguće da se desi film u kojem bilsta jedna Angelina Jolie dao sam prethodno djelomičan odgovor. Puni odgovor bi bio da je to moguće zahvaljujući ipak prije svega dobrom režiseru kao što je Winterbottom te se pritom desi to svjetsko čudo da Angelina konačno ostvari jednu filma dostojnu ulogu i da se to može nazvati filmom, a ne kreveljenjem, sprenemaganjem ili krajnje gledano pokazivanjem svojih velikih prekrasnih sisa, ustiju ili općenito produkcije svojeg tijela (mislim da za to postoji jedan dovoljno dobro isprofilirani žanr). No ako ćete gledati film vidjet ćete na poćetku u impresumu ili najavnoj špici i još jedno signifikantno ime, da se tako izrazim. To je Brad Pitt. E sad što god vi mislili o ovom dečecu on je ipak za razliku od nje glumac, koji je ostvario uloge u zavidnim filmskim ostvarenjima (da ne nabrajam sve, ovdje mi pada odmah na pamet jedan Fight club ili možda njegov najbolji film Babel). On bar ne griješi u odabiru, ili ne uvijek, ali prije bih te greške nazvao punjenjem kućnog budgeta.
Dakle on je koproducent i jedna od osoba koji je bio izuzetno zainteresiran da se napravi film o ovom heroju današnjice. Naravno da je stavio svoju ženu na prvu liniju. Nije to nepotizam već u konačnici odlična odluka. Pokazalo se to takvim jer ona nimalo ne odskače od ostalih glumaca i savršeno se uklapa u cijelu sliku. Zanosna i egzotična kakva je, ona to unaša u ulogu i odlično prikazuje osim likom i dijelom tu mladu ženu koja u jednom danu ostaje bez svoje srodne duše. Krik boli koji se u jednom trenutku prolama kućom u Karachiju je izuzetno stvaran, bolan i ako ne najbolji krik filma onda je stvarno među prvih pet. Neobična mi je sa tom frčkavom kosom i smeđim lećama no ona je, vjerojatno ne svojom zaslugom, konačno dobila ulogu kojom se može staviti uz bok jednoj recimo Nicole Kidman (iako će joj za to u potpunosti trebati još puno filmskih žganaca).
Prije samog kraja ove recenzije pohvalio bih i odličan casting ostalih uloga u kojima se naravno ističe jedna epizodna ali ništa manje bitna, ona Dannya Perla kojeg jako dobro glumi tj. vjerno stvarnom Dannyu predstavlja američki glumac Dan Futterman.
Rezime bi bio da film koji iako govori o krajnjem, brutalnom nasilju ne zagovara dalji krug zla već potiće na dobro. I da vjerojatno će neki dušebrižnik dalekog istoka misliti da je to još jedna patka dekadentnog zapada, ali to nije tako. I nisu svi novinari zlo ovoga svijeta, neki pokušavaju nezavisno izvještavati o događajima i nama ostalima dati neku neiskrivljenu sliku i za to ih ne treba otimati, ubijati i unesrećivati njihove porodice.

- 12:07 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>