petak, 25.04.2008.

"To see if i'm smiling", Tamar Yarom

... predstavljam vam intervju u produkciji film.blog.hr-a sa jednom od današnjih najperspektivnijih mladih lavica filmske režije iz Izraela.
Ona, Tamar Yarom je mlada, samozatajna, hrabra, lijepa i izuzetno talentirana intelektualka i režiserka koja ne preza pred teškim temama kao što su rat, ratna događanja i osuda istog koji ima devastirajuće efekte na duševno stanje populacije Izraela koja kroz, aktivno služenje vojnog roka i akcijama na okupiranim područjima, sudjelovanje i biva na svoj način ranjeno.
Te rane koje ona najbolje može interpretirati kroz svoju žensku, puno osjećajniju i empatičniju stranu nama daje kroz film "To see if i'm smiling". U filmu susrećete likove nekoliko žena koje su sve duboko emotivno odrasle za razliku od mnogih žena koje sam ja susretao i koje su samo nazivno puno starije i iskusnije od žena iz dokumentarca. One su sve sudjelovale u ratnim djelovanjima svoje države kroz služenje u nekom od vidova vojske. Redom su sve izuzetno hrabre da kao prvo stanu pred kameru i na ovaj način javno progovore o nečemu što nije na diku njihove zemlje i njihovih stanovnika.
Naravno da nisu samo one mali heroji, pri praktički prokazivanju mnogih propusta i svojevrsnih ratnih krimena, već je i Tamar ta koja svojim umjetničkim prikazom kroz dokumentarističku formu najviše se ističe na ledini eventualne javne stigmatizacije. Izuzetna je rijetkost vidjeti ovakav iskreni prikaz jednog stanja nacije i stoga film "To see if i'm smiling" je pravi biser u današnjoj dokumentaristici.
Mnogi danas misle kako sasma ispravno postupaju u životu i da imaju savijest, no upravo nam ove mlade djevojke: Meytal koja se ističe snagom svoje pojavnosti na filmu i praktički pričom i stavom ispunja film, Rotem mlada žena u svojim ranim dvadesetima koja pati jer je učinila nešto na što nije bila spremna i to nikako ne može sprati, Inbar kao vojnikinja na samoj liniji, Dana koja je zbog svojeg ispravnog moralnog stava "sagriješila" u očima svojih muških suboraca te bila nekoliko mjeseci ponižavana od svoje jedinice, Igot koja bi uz Tal u filmu prozvao "power duo i na kraju tu je i Libi žena koja je svoju bol izuzetno ekspresivno prikazala arapskom pučanstvu na svojem chek pointu ... čitaju pravu lekciju iz etike i morala.
One sve redom su prekrasne mlade žene upravo i dobar primjer mnogim mladim ženama diljem svijeta i svakako u Hrvatskoj da vide u čemu se sve može sastojati život, koliko su blažene jer ne moraju sudjelovati u takvim akcijama kakvima su te mlade i tek emotivno sazrijele žene osuđene sudjelovati. Ovo je lekcija, no da li su je spremne prihvatiti ili ne to je pitanje. Film je tu, i stoji kao podsjetnik i vjerujem da će biti prepoznat vremenom. "To see If i'm smiling" svakako je izuzetno i potresan svojim prizorima, doslovno cjepanja duša tih žena pred drugim okom Tamar Yarom i osobno kao autor ovog bloga želim mu mnogo uspjeha na festivalima diljem svijeta. Ovaj film je potrebno prikazivati i u zemljama koje su socijalno i emotivno osvještene na ljudsku bol i patnju jednako kako i u onima gdje je taj postotak osvještenih i senzibilnost puno manja.
Ako niste vidjeli ovaj film, vaša velika šteta. Jedino se nadam da će možda izaći u nekoj retrospektivi ponajboljih dokumentaraca ove i prošle godine u nekom od kina koje pretendiraju da prikažu najbolje od nezavisne produkcije, danas.
... kao što sam i na samom početku ove recenzije filma i kazao imam čast vam nakon dugih muka i podosta vremena prikazati intervju sa ovom za mene izuzetnom ženom. U izradi intervjua su mi pomogli; oko snimanja Branimir Hainš (buduće oko mnogih dobrih režisera) i montažom Dino Stević (jedan mladi istinski zaljubljenik u film koji ima šansu postati i mnogo više od toga). Njima hvala, a vama ugodno gledanje.

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>