subota, 14.06.2008.

molim te prevrti kazetu !!!

... ili originalni engleski naziv filma bi glasio Be kind rewind, novi je film Jacka Blacka, Mos Defa i Danny Glovera. Ukratko bi ju definirao komedijom koja veliča borbu malog čovjeka sa korporacijama i čezne za romantičarskim danima američke kinematografije kad su emocije i ljudskost, a ne goli profit bili u prvom planu.
Zapravo Michel Gondry koji je neamerikanac u cijeloj toj postavi prikazuje Amerikancima što je to Europljanu američki san.
Image Hosted by ImageShack.us
Pa se stoga umjesto novih medija našla u glavnoj ulozi video vrpca.
Iako sve više pripada prošlosti Michel Gondry ju oživljava kao važan lik koji je svojevrsni most za prebrikavanje sutrašnjice, koja samo vidi profit, i današnjice u kojoj obitavaju kojekakvi geekovi po kamp kućicama, lokalni članovi bandi nemoćna policija i opće siromaštvo ... ali sa dušom i ljudskom toplinom.
Gondry odlično kontrastira dvije sukobljene strane i pokušava izaći iz nametnutih mu okvira komedija koje su isključivo rađene za klince.
Image Hosted by ImageShack.us
I naravno uspijeva.
Iako nema klasične američke pobjede na kraju filma već europski zagonetni kraj koji može ići u više pravaca, ova vas komedija sa fantastičnim elementima jako dobro zabavlja u 2 i (skoro) pol sata trajanja filma.
Zanimljivo u filmu mi je da je osim video trake uzet još jedan nadnaravni element kao sredstvo u toj nejednakoj gladijatorskoj borbi na život i smrt između nečega što nosi profit i nečega što ne nosi. To je trash (camp) produkcija. Naši glavni likovi igrom slučaja su se obreli u trashu koji je ljudima izuzetno zabavan, topao i nadasve ljudski blizak oblik filma.
Rade remakove najpoznatijih filmova svjetske A produkcije i čine dobro. Ljudi se zabavljaju, smiju. Gondry kao da kroz film pokušava reći da odraslo, zrelo pučanstvo je zapravo željno novih uzbuđenja u filmovima i da ih ga jedino još nudi trash.
Ne bih se složio sasvim sa time jer pomalo patronizirajuće mi zvuči taj ton koji proizvodi Gondry, no da iz amaterizma znaju izaći dobre ideje i stvari dokazuje film u filmu. Naime sam film koji stvaraju naši likovi pred kraj o izmišljenom jazzisti koji dolazi iz malog gradića pojedenog od megalopolisa New Yorka nadrasta svojom snagom i sam film. Izuzetno je zanimljiv i pun dosjetki kako napraviti koji filmski trik u svojoj kućnoj radinosti Be kind rewind.
Predložio bi ga svima koji krenu vodama campa da ga iskoriste za izradu kojekavih scenskih artefakata ili filmskih efekata za 0 kn.
Film svakako budi time nadu da se ne moraju stvarati filmovi sa minimalno 100 milja dolara budgeta, već da je dovoljna dobra ideja i puno dobre volje te eto rezultata.
Pozdravljam ovu himnu amaterizmu i želim svima da koji se žele nasmijati Jackovim dosjetkama i interpretacijama poznatih svjetskih filmskih hitova da pogledaju ovaj film.
Ovo je moj favorit za izlazak u kino iako nije filmski blockbuster.

- 12:01 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>