utorak, 24.06.2008.

august rush

... je film koji sam dugo odbijao pogledati, no kad sam to učinio... nisam požalio. jednostavan zaključak vučem ... od svih prošlogodišnjih filmova koji su došli iz USA moram priznati da rijetki su podbacili. ovaj film nije bio nikakav kandidat za Oscara. on je sam po sebi Oscar kojeg si možete pokloniti.
Image Hosted by ImageShack.us
spoj je to svega što volimo. muzike i filma. odlične glume. maestralne izuzetno tečne i logične režije. gledali ste Footloose, Flashdance, Opatice koje pjevaju, poznate dvoboje gitara i benjoja iz filmova Crossroads i Deliverance. ne mogu se svih filmova koji su glazbeni i sjetit na koje me je, ovaj odličan ... posve pozitivan, film podsjetio.
ne trebam li spomenut da je happyendovski nastrojen, no ne treba li nam jedan takav film koji kad ćemo pogledati osjećati ćemo se kao ljudi?
svijet muzike, spoja klasične glazbe, rocka, crossovera i jednog koncerta u Central parku na kojem jesu hrpe mladih a ne idu slušati neka tamo sranja od narodnjačkih melosa, koji su sve samo ne glazba.
ovo je prava i za mene dugo očekivana bajka za odrasle, o ljubavi, o malim Mozartima koji se skrivaju među nama, o prijateljstvu, i naravno o univerzalnom amalgamu svega toga... glazbi.
sama radnja podsjeća i vjerojatno je inspirirana Dickensovim viktorijanskim sivilom primjera Oliver Twista stavljenim u suvremeni koloristični aspekt. jedna od glavnih uloga filma dodijeljena je odličnom Robinu Williamsu. njegova uloga Maxwell 'Wizard' Wallace neodoljivo me podsjetila nekim svojim karakteristikama na Fagina iz Oliver Twista (hrpa siročadi i njihov mentor koji ih šalje da zarađuju).
Image Hosted by ImageShack.us
iako bi to bila jedina zamjerka moramo prihvatiti da su ishodišta zapadnjačke kulture u njihovoj književnosti pa ćemo u filmovima naći na ostatke nekih sjećanja koje scenaristi uklope u jednu suvremenu bajku.
svejedno ostajem mišljenja da su rješenja režisera u filmu na kraju raspleta fenomenalna (možda ćete odgovor za tu moju tvrdnju naći ovdje). ako će netko reći očekivana onda molim neka uzme u ruke knjigu snimanja i nek napravi ovakav jedan pravi manufakturni reprezent hollywooda osamdesetih.
režija filma Kirsten Sheridan uz odličnu ujednačenu glumu svih aktera radnje toliko zadivljuje da me zapravo neodoljivo podsjeća na dirigenta koji vas neumitno i nepogrešivo vodi ka cressendu.
ovaj film svakako je trebalo otići pogledati u kino jerbo zvuk nećete moći toliko dobro doživjeti na svojem suround sistemu. odlične su pjesme, nekoliko solo dionica malog Rusha/Evana. film ako vas ne ponese i odnese u djetinjstvo gdje je sve moguće ... nije uspio, no uvjeravam vas ovaj film ima ono nešto... ono što samo vibrira zrakom.
Image Hosted by ImageShack.us
... i za kraj ova injekcija pozitivnih vibri predstavlja pravo ljetno osvježenje, film "August Rush" iako po svemu sudeći neće pohoditi hrvatska kina našao se na policama videoteka.
Svakako preporučam da pogledate ovaj tečni, nezahtjevni, opuštajući i krajnje nenametljivi pozitivan film.

- 12:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>