nedjelja, 21.03.2010.

9. RAF od danas 7 dana u Zagrebu !!!



Danas u 20h retrospektivom najboljih filmova po izboru publike s prošlogodišnjeg izdanja RAF-a počima 9. Revija amaterskog filma (21.03. – 27. 03. 2010.) u kinu Grič.
Biti će prikazano skoro 200 filmova u glavnom programu (RAF kratkiši, srednji metar, dugi metar i Kids & Teens ) i 50 u popratnim programima ( RAF-ovci su odrasli – ekskluzivne hrvatske premijere dva srpska filma Miloša Pušića i Marina Maleševića te radionice vezane uz filmsko stvaralaštvo i Druženje u preuređenom kinu Grič )
Službeno najslužbenije otvaranje RAF-a je na rasporedu je u ponedjeljak, 22.03. u 20h također u kinu Grič gdje će se sve bitno odigravati 7 dana do 27. ožujka.
Vanja Daskalović, programska koordinatorica RAF-a istaknula je press konferenciji osim kako kaže standardnih kratkiša i po prvi puta i niskobudžetne filmove. Dodala je kako je novost i slaganje filmskih blokova od ove godine na dva načina po tematici i žanru pa je za tu priliku istakla i 2 borderska filma'
Vrijedi istaknuti i 68 filmova u RAF Teens programu za klince i tinejdžere.
Oliver Sertić, koordinator RAF OFF programa je također u uvodnoj presici RAF-a istaknuo kako će ove godine u sklopu RAFovci su odrasli biti prikazane dvije premijere srpskih filmova, ona Miloša Pušića, s filmom 'Jesen u mojoj ulici' i film 'Srce je mudrih u kući žalosti' Marina Maleševića (koji osim što dolazi na RAF već ovjenčan nekim nagradama u kino Grič dolazi i na 35mm vrpci).Osim njih dvojice od Odraslhi RAFovaca će tu biti i : Pero Orešković Igor Bezinović Dario Lonjak, Ivan Bulić (Stranka dobrih ljudi) , te Ivan Ramljak i Marko Škobalj.
Nadalje će prema izboru Milana Milosavljevića RAF predstavlja najuspješnije recentne radove Akademskog filmskog centra iz Beograda kao što će biti program 'Alternativni film u Beogradu 1950. – 1990.“ A tu su i filmovi legendi jugoslavenske filmske scene poput Trifkovića, Obrenova, Krstića, Jovanovića.. Sveukupno 17 filmova po izboru Miroslava Bate Petrovića.
Zanimljivost ovog RAF-a je jedna paralela ove Revije sa davnom i jednim amaterskim filmom iz te 1979. Tada je jedna mlada skupina njemačkih filmskih entuzijasta snimila je parodiju o superjunaku, svojevrstan hibrid akcije, slapsticka, filmova o čudovištima koju će 30 godina poslije RAF prikazuje na velikom platnu kina grič. Film 'Usamljeni roler' dokaz je da je bilo RAFa prije RAFa.
Za razliku od jednog minulog filmskog festivala RAF iako revija ima ove godine čak 3 radionice. Pa su tu radionica sinkronizacije animiranog filma koja je ostvarena u suradnji s Croatia filmom, zatim radionica stvaranja kratkog filma - projekt 365 u koji se RAF upustio sa Studiom Kubus, i nešto drugačija, ali nipošto manje zanimljiva radionica lomografije koju uz RAF organizira ekipa iz Lomography Hrvatska.

- 17:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>