nedjelja, 29.03.2009.

RAFanalije!

Nekako zbog svog ovog bogatog programa spajaju mi se dvje riječi u glavi... bakanalije i RAF. Danas je počelo osmo izdanje odlakavljelog RAF-a. Možda i filmskim delicijama najbogatijeg izdanja dosad.

I što su nam pripremili ovi filmski entuzijasti?
Prvo ova revija donosi jedan novi program to je dio retrospektivnog programa, nazvan RAFovci su odrasli. Riječ je o 10 autora kojima je RAF bio prvo mjesto gdje se na velikom platnu prikazivao njihov film i bio im je svojevrsna odskočna daska za filmsku karijeru koju grade.

Od tog društva treba spomenuti i: Petra Oreškovića (koji je na upravo završenim Danima hrvatskog filma dobio nagradu Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu za svoj film "Otpadnici" - bit će prikazan na RAF-u); Max Hattler, londonski VJ i animator, (bio je nakon RAF-a 2002.na još 59 festivala diljem svijeta), te Miloš Pušić (nakon RAF-a obišao je 14 festivala u Istočnoj Europi i Sjevernoj Africi i on je pojedinac kojemu će se sa 35mm vrpce pustiti njegov film "Uspavanku za dečaka".)

Osim toga ovo izdanje RAF-a će počevši od danas u zagrebačkom kinu Grič, Jurišićeva 6, bit će u 7 dana u glavnom programu biti prikazano točno 173 amaterska filma, a u popratnim programima još 100 filmova iz Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije, Slovenije te Belgije. Kao i do sada, bit će prikazani svi filmovi pristigli na natječaj u svim žanrovima, bez selekcije, a podijeljeni su u četiri kategorije: 104 RAF kratkiša (do 20 min), 12 srednje metraže (20-60 min), 4 dugometražna (više od 60 min) te 53 filmova u Kids&Teens programu!

Na službenoj presici direkcija ove smotre pohvalila se kako nas očekuje najbogatiji OFF program 8. RAF-a do sada. Čak 100 filmova, prva 35mm vrpca na RAF-u, pobjednik Berlinalea iz 1969., predstavljanje GEFF-a ( u izboru Diane Nenadić iz HFS-a je program prve službene retrospektive GEFF-a (Genre Film Festivala) iz 1960-tih gdje ističem amaterske uratke Dušana Makavejeva, filmove Lordana Zafranovića, Tome Gotovca, Ante Babaje, Ljubiše Grlića, Miroslava Mikuljana i eksperimentalni film Kreše Golika), prva službena suradnja s filmskim akademijama u regiji, i već spomenuti prvi profesionalni i nagrađivani filmovi RAF-ovaca...

Još jedan popratni program "Na putu prema..." putem RAF-a ugošćuje unas i recentne studentske produkcije s filmskih akademija iz Ljubljane, Beograda, Sarajeva i Skopja odakle stižu ukupno 24 igrana i dokumentarna filma.
Posebna poslastica je GEFF SPECIJAL u subotu 04.04., kada će se prikazati jedno od najcjenjenijih ostvarenja tzv. crnog vala, film 'Rani radovi' Želimira Žilnika za koji je 1969. osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu.
Tu su još i program "S RAF-om" na kafu uz razgovor ugodni predstavit će drage festivale i filmske projekte: Four river festival Karlovac, Festival mini filma Novi Sad, Restart laboratorij, GEFF i Hrvatski Filmski Savez.



Za kraj festivala slavi se još jedan rođendan Illectric Funka, stalnog i vjernog RAFovog partnera. U subotu, 04. travnja u Boogaloo klubu -- Modeselektor, jedno od najpoznatijih imena elektronske scene te vizualizacije Pfadfi

- 23:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>